Vaikų ir jaunimo sveikata
UŽKANDŽIŲ FIESTA
Jurbarko Vytauto Didžiojo progimnazijos 4 a klasės mokiniai kartu su klasės vadove Janina Unguraitiene ir visuomenės sveikatos priežiūros specialiste Edita Teiberyte organizavo sveikų užkandžių fiestą. Mokiniai sugalvojo originaliai pasipuošti stalus sveikus užkandžius suskirstydami į Lietuvos vėliavos spalvas, pasitikrino turimas žinias dalyvaudami Sveikatiados sukurtame protmūšyje ir pamankštino galveles spėliodami mįsles.
Mokiniai dalyvauja Lietuvos projekto Sveikatiada rengiamame konkurse „Užkandžių fiesta“. Už savo mokyklos draugus kviečiame balsuoti paspaudus šią nuorodą: https://www.facebook.com/Sveikatiada/photos/a.443871005664378/4258753930842714/
Saikingas užkandžiavimas – vienas iš sveikos mitybos principų. Užkandžiai gali būti ir sveiki ir skanūs ir labai naudingi mūsų, o ypač vaikų sveikatai. Pasirinkę sveiką, aukštą maistinę vertę turintį užkandį mes galime išvengti persivalgymo, o taip pat tinkamas užkandis gali pagerinti nuotaiką, suteikti energijos, motyvacijos bei pagerinti susikaupimą darbui ar mokslams.
Tokie užkandžiai kaip vaisiai, daržovės, riešutai, pieno produktai gali padėti užtikrinti visavertį mitybos racioną ir gauti pakankamą kiekį skaidulų, vitaminų, baltymų, mineralinių medžiagų.
Rekomenduojama:
- Užkandžiaukite praėjus 2 valandoms po pagrindinių valgymų;
- Pirmoje dienos pusėje rinkitės vaisius ir riešutus, antroje – neriebius pieno produktus ir daržoves;
- Nepamirškite, kad užkandžiai skirti užkąsti, o ne prisivalgyti, todėl užkandis neturėtų viršyti 300 g per parą (obuolys, bananas ir nedidelė saujelė riešutų);
- Nepamirškite išgerti pakankamą kiekį vandens.
Rekomenduojami aukštą maistinę vertę turintys užkandžiai: vaisiai, daržovės, uogos, riešutai, džiovinti vaisiai, juodas šokoladas, sėklos, javainiai, viso grūdo duonos gaminiai, pieno produktai, šviežios sultys.
Nepamiršk – esi tai ką valgai!
Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė
Edita Teiberytė